Historiens värsta fartygskatastrof “MV Wilhelm Gustloff” 1945

Natten mellan 30-31 januari 1945, det vill säga för exakt 75 år sedan, sänktes det nazityska trupptransportfartyget “MV Wilhelm Gustloff” i Östersjön, varav cirka 9000 människor omkom, många av dem civila. Detta gör förlisningen till den värsta fartygskatastrofen i mänsklighetens historia.

Årsdagen uppmärksammades av Sjöhistoriska museet med ett utmärkt föredrag 30 januari 2020, vilket jag bevistade. Stora salen på museet var fullsatt med hundratals människor, vilket tyder på ett stort intresse.

Gustloffs förlisning var en del av det nazityska återtåget på östfronten, undan de allierades offensiv. Sovjetunionen kallade 1944 för “de hundra segrarnas år” och röda armén trängde fram mot tyska gränsen. Det före detta kryssningsfartyget Gustloff hade enrollerats i evakueringen av trupper och övrig militär personal (“operation Hannibal”). Jämte trupperna bereddes tusentals civila plats ombord, på Gustloffs sista resa 1945.

Strax efter avgången från Danzig siktades Gustloff av den sovjetiska ubåten S-13, som sänkte det tyska fartyget med torpeder. Katastrofen var ett faktum, då tusentals människor avled i de iskalla vattnen.

Mindre känd — men likväl spektakulär — är Gustloffs storstilade propagandabesök i Stockholm 1939. Då var fartyget fortfarande ett vitmålat civilt kryssningsfartyg, ingående i det nazityska Kraft durch Freude-projektet. Ombord fanns den tyska gymnastiktruppen, som skulle delta i gymnastiktävlingen “Lingiaden”, ett i efterhand ganska naivt svenskt fredsprojekt, även kallat “den stora freds-Lingiaden”.

Jag skriver i min bok om Sveriges utrikespolitik under andra världskriget, “Spelaren Christian Günther”:

I slutet av juli 1939 sker en förhoppningsfull svensk manifestation av freden – ”Den stora freds-Lingiaden”, vilken uppmärksammar 100-årsminnet av ”den svenska gymnastikens fader” Pehr Henrik Ling. Tusentals gymnaster från 37 länder kommer till Stockholm för att delta, bland annat från Tyskland.

”Ännu är tid för Europas folk att samlas som vänner”, säger SF-journalens reporter klämkäckt. Tyskarna anländer i det gigantiska kryssningsfartyget Wilhelm Gustloff, ”främst bland sjöfararna”, som parkeras mitt på Stockholms ström. På eftermiddagen börjar Wilhelm Gustloff bombardera Stockholm ”Men det är fredliga bomber”, lugnar SF-journalen. En jättelik nazistfana skjuts upp – den dalar ner i fallskärm. Samtidigt står hundratals tyska gymnaster på fartygets däck i snörräta rader och gör Hitlerhälsning. Hakkorsfanan syns miltals bort.

På kvällen blir det jättefest ombord. ”Vi är lovade dans, korv och öl”, myser SF-journalens reporter. Upptäcktsresanden Sven Hedin, personligt bekant med Adolf Hitler, för skrattande ett av sina ”omtänksamma tyska samtal”.

Bilder från Gustloffs visit i Stockholm från SF-journalen. Journalfilmen finns att se i helhet på filmarkivet.se.

Leave a Reply

Back to Top