Historiens värsta fartygskatastrof “MV Wilhelm Gustloff” 1945

Natten mellan 30-31 januari 1945, det vill säga för exakt 75 år sedan, sänktes det nazityska trupptransportfartyget “MV Wilhelm Gustloff” i Östersjön, varav cirka 9000 människor omkom, många av dem civila. Detta gör förlisningen till den värsta fartygskatastrofen i mänsklighetens historia. Årsdagen uppmärksammades av Sjöhistoriska museet med ett utmärkt föredrag …

Gunnar Hökmark och de danska judarna 1943

Politikern Gunnar Hökmark (m) attackerar socialdemokraterna på Svenska dagbladets ledarsida (2019-12-26). Hökmark anklagar socialdemokraterna för att vara antisemiter. Om detta kan sägas mycket, men det får andra göra. Det jag studsade till inför i Hökmarks text är att han nämner Sveriges aktion 1943, då svenska staten räddade tusentals danska judar …

“Makromodeller, informationshantering och aktörskap – en väg framåt för mikrohistoria?” av Linnea Bring Larsson

Historisk tidskrift har en obekväm regel om att det tar sex månader efter publicering innan artiklarna dyker upp på webben. Det är skada för akademiker som måste vänta innan de kan läsa doktoranden Linnea Bring Larssons utmärkta uppsats; “Makromodeller, informationshantering och aktörskap – en väg framåt för mikrohistoria?”. Linnea skriver …

Om Hans Alfredsons livslånga fascination för ondskan

Hans Alfredson är död. Kanske var han den störste, vars intellektuella djup tidigt hamnade i skuggan av Tage Danielssons humanistiska visdom. De bägge kompletterade varandra. Men där Danielsson tillät sig själv framhålla sin poesi befann sig filosofen Alfredson alltid i skymundan av den busige, fnittrige komikern Alfredson. Men visst syntes …

Vilket parti ska rasisterna rösta på?

Jag brukar aldrig kommentera opinionsundersökningar, men jag gör ett undantag utifrån senaste Sifo som visar på kraftiga nedgångar för framför allt moderaterna och SD. För att förstå vad som händer bland väljarna, krävs kunskap om vissa grundläggande fakta. Främst att svenskarna i relativt låg grad hyser rasistiska åsikter. Sverige skiljer sig markant från …

Om kockan på ångbåten Rullaren och svensk maritim historia

  År 1947 gjorde schlagern “Jag är en kocka på ångbåten Rullaren” succé i Sverige. Skriven av Lennart “Pim-Pim” Falk och framförd av Elisabeth “Bullan” Weijden (bild) drev sången med populärkulturen om sjömän, som hade “en flicka i varje hamn”. Kockan på ångbåten Rullaren, den fruktade Blonda Kristin “känner konsten …

Lördagstankar om SVT:s Aktuellt, nazismen och jag

På torsdagskvällen var jag med i ett nyhetsinslag i SVT:s Aktuellt, som skulle visa sig bli veckans mest omdebatterade. SVT:s Aktuellt intervjuade representanten för en nazistanknuten tidning. Därmed släpptes den svenska nazismen in i de mediala finrummen. Jag förstår efter all uppståndelse som blivit, att min upplevelse “från insidan” är …

Om Charlie Hebdo, Utøya och den kämpande demokratin

Massakern på Charlie Hebdo och massakern på Utøya är varandras syskon. Demokratin i Europa utmanas idag av antidemokratin, i form av identitära rörelser som vill skapa ett annat samhälle. Ett Europa präglat av politiskt våld, fundamentalism, rasism, ultranationalism, polarisering och hat mot ”de andra”. Den enda hållbara motkraften mot detta …

Back to Top