Antikommunismens attack på historien

För en tid sedan publicerade DN Debatt en ganska märklig artikel, skriven av några som kallar sig UOK, Föreningen för upplysning om kommunismen. Artikeln handlade om att få svenska ungdomar känner till kommunismens brott, något som säkert är korrekt och beklagansvärt.

Men vinklingarna gjorde att man anade något annat — en relativisering av nazismens brott:

Den fruktade Röda armén befriade aldrig någon från förtryck – den införde bara ännu en våldets diktatur, som inte stod den nazistiska efter i terror och brutalitet.

Ovanstående är en upprörande historierevisionism. Döljer sig brunhet bakom författarnas ilska mot det röda? Räknas inte judarna som Röda armén räddade från döden i Förintelselägren? Och framför allt: Förintelsens ondska kan — trots allt — inte jämställas med förtrycket i Ästeuropa efter 1945, som artikelförfattarna gör.

För människorna i våra grannländer på andra sidan Ästersjön och för folken i de övriga postkommunistiska länderna i östra och centrala Europa är den 9 maj en sorgens dag, då en lång diktaturens natt föll.

Här skriver alltså artikelförfattarna Anders Hjemdahl och Camilla Andersson rent ut att de inte anser att nazistväldet i Europa var någon diktatur. Hela deras — snudd på kriminella — artikel hittar du här.

Tyvärr verkar det inte som galenskapen på UOK var något enskilt tokeri. Idag skriver Mauricio Rojas på DN Debatt. Utifrån ovanstående debattartikel vill han revidera den svenska historieskrivningen, framför allt angående 1930-talet. Utan historievetenskaplig grund anser sig Rojas veta hur Sverige historia ska berättas, för att främja sina egna partipolitiska hänsyn. Det är beklämmande.

Om regeringen — i likhet med Stalin och Mao — vill skriva om historieböckerna för att passa sina egna politiska åsikter bör de först sätta sig ned med en grupp professionella historiker, för att få perspektiv på sina handlingar.

Sedan kanske man kan redigera litteratur.

9 Comments

 1. Sjuttitalisten

  Kill score:

  Mao = 70 miljoner (svält, massavrättningar)
  Stalin = 20 miljoner (svält, massavrättningar)
  Hitler = 6 miljoner (massavrättningar)

  Läs en historiebok innan du anklagar andra för att relativisera nazisternas brott.

 2. Magnus Dahl

  Henrik Arnstad verkar inte ha hört talas om Gulag eller deportationerna av balter till Sibirien, eller om de människor som sköts till döds vid Berlinmuren. Eller Stalins utrensningar och folkmord under 1930-talet. Men han är inte ensam om att försöka bortse från att Hitler och Stalin gemensamt skapade grogrunden för folkmorden under 40-talet: Molotov-Ribbentrop-pakten. Behöver det sägas något mer?

  Nästa steg är väl att Henrik Arnstad förnekar våldsutgjutelserna vid upproret i Berlin 1953, Ungernkrisen 1956 eller Praginvasionen 1968? Det märks att Henrik Arnstad, född 1967, fått sin världsbild formad av en skola under inflytande av Castro-vännen Olof Palme och Ingvar Carlsson, som beklagade Berlin-murens fall 1989.

  Magnus Dahl, Malmö

 3. Jonas

  Ondskan i kommunismens namn kan visst jämföras med nazismens, av en rad anledningar. Dels har kommunistregimer som bekant dödat fler, men desto viktigare är att kommunismen lever kvar starkare som ideal idag. Behovet av upplysning är helt enkelt större.

  Proletariatets diktatur är också ett förtryck. I bästa fall viker sig folket och vi slipper massmord, men historiskt sett har det sällan hänt.

 4. Elias

  Lustigt ord du använder, “historievetenskapligt”. Men Rojas tar ju upp just vetenskapsaspekten, dvs statsekonomisk forskning som ju är i högsta grad relevant för skolböckernas beskrivning av 1930-talets ekonomiska politik. Det enda som är “beklämmande” här är du, Henrik.
  mvh/Elias Dahnell

 5. Stenberg

  Det vore ganska klädsamt om Henrik Arnstad läste rapporten först innan i stället för som nu gissar vad som står i den. I sak har han inte bemött den överhuvudtaget.

 6. Johan Romin

  Att säga att artikeln var “kriminell” är att ta till överord, tycker jag. Artikeln är däremot något osaklig.
  Man kan inte jämföra ett rasistiskt brott där man samlar ihop varenda människa av en viss härkomst för att sedan gasa ihjäl dem, med politiskt förtryck där man faktiskt kunde överleva bara man höll en låg profil. Ästeuropéer levde inte under en förintelse mellan 45 o 91.
  Nu ska man – när man säger så – också veta det att de kommunistiska diktaturerna också jagade judar, jagade ut dem ur sina länder och satte dem i läger och utsatte dem för pogromer. Detta under täckmanteln “antisionism” (min frus familj utsattes för detta) men att jämföra detta med gaskamrarna i Birkenau är självklart totalt huvudlöst.
  De stora miljontals offren för kommunismen skedde inte i Ästeuropas länder utan i Kina under det stora språnget och i Sovjet – innan andra världskriget. Omkring 2 miljoner dukade under i Gulagsystemet och omkring 50 – 100 miljoner (självklart osäker siffra) dog under Mao i Kina. Om detta ska självklart skolböcker o filmer berätta, vilket många av dem också gör, men då förhoppningsvis i ett sammanhang där händelserna sätts in i ett korrekt sammanhang och inte – som i den av Henrik kritiserade artikeln – används som slagträ för att knipa politiska poänger.

 7. Roger

  Om Rojas vill korrigera de svenska historie bockerna och skolbockerna ifran att var pro-kommunistiska till att bli politiskt neutrala sa ar det bara bra, det ar verkligen pa tiden. Den svenska kommunist+socialist regeringen har i alla ar bedrivit vanster propaganda med all medel de kunnat, statlig propaganda TV och radion, anti-amerikanska barn program, press stodet, staten bestammer var som ska skrivas i skolbockerna, man fick inte lara sej nat om kommunisternas occupation, fortryck och massmord av ost europa, det enda man fick lare sej var att det fanns en mur. Det ar ett morkt och skamligt kapitel i svensk historia da extem vanstern med Palme styrde sverige och kontrollerade nastan all media sen slutet av 1960 talet. Rojas artikel kunde inte ha skrivits under forra regeringens regim.

 8. Pingback: Henrik Arnstad @ webbsidor.com » Att kunna se två brott samtidigt

Leave a Reply