Våren har kommit till Shanghai

Vår vistelse här i Shanghai kan meteorologiskt sammanfattas i ett ord: Svinkallt. Men idag kom våren! Cirka 20 grader i den strålande solen och helt underbart. Markus och jag tog en lunch med kinesiska tapas utomhus i en mysig liten park.

park.jpg

Som synes är parken mindre idylliskt placerad bredvid ett kluster av “elevated roads”, en sorts lokala små motorvägar mitt inne i stan. Men bilarna störde inte vår underbara vår- och matupplevelse.

mackanater.jpg

Inte heller störde bilarna alla brudpar som fotograferades i solen. Folk gifter sig som aldrig förr i Kina just nu. Men det beror inte på spirande romantik, utan på att detta år (ett “hundår” som tar slut 16 februari vid det kinesiska nyåret) enligt traditionen är det bästa året på 60 år att gifta sig på.

brud.jpg

Men det är inte hela historien.

Nästa år blir inte bara ett grisår. Det blir ett “gyllene grisår”! Det vill säga det bästa året på 60 år att skaffa barn på.

gris.jpg

Kineserna verkar alldeles galet besatta av detta. Grisar avbildas överallt och magarna har redan börjat puta. Så om du läser detta och känner dig lite sugen på en bebis, så vet du vad du har att göra. Kärt besvär!

Leave a Reply