Spår i snön och Iwo Jima

spar.jpg

På söndagsmorgonen var tydligen min pappa ute och knallade i snön. Han kollade till komposten (typiskt min rastlöse far) och lämnade lite spår efter sig, som jag fotograferade idag.

ljus.jpg

Jag hann dessutom med att tända fyra ljus åt honom i fina Markuskyrkan i Björkhagen. Ett från Loppan, ett från Målle, ett från Karin och ett från mig.

På kvällen försökte jag fly undan från sorgen genom att gå på bio (Karins snälla mamma Ingrid åkte hem till oss från Värmland för att ge oss en hjälpande hand). Jag såg Clint Eastwoods hyllade krigsfilm Letters from Iwo Jima. En film som innehöll mycket död. Kanske inte helt rätt film för mig just nu, trots att den var riktigt bra.

Det slog mig plötsligt hur mycket död mitt liv innehållit den senaste tiden.

Först arbetet med min bok. Hur jag under flera års tid dränkts i studier om människor som avlidit under hemska omständigheter. Och så nu min pappa, som jag älskade så mycket. Sorg över andra — och personlig sorg. Ondska. Död. Ondska. Död. Och nu mer död.

iwojima1.jpg 

Men samtidigt under detta halvår. Liv! Min dotter Lo som dök upp hos oss. Min son Movitz som växer varje dag. Min bok, som föddes och levde upp under höstens och vinterns debatter, föredrag och uppmärksamhet.

Snart fyller jag 40 år. Jag börjar bli gammal.

Pappas död accelerar åldrandet. Men han var 27 år äldre än mig. Ändå verkade han aldrig föråldrande på mig. Tvärtom. Pappa gjorde mig ung i själen, när helst jag träffade honom. Pappa inspirerade. Nu är min dokumentär om Kina klar. Jag såg den idag. Och efter eftertexterna ska hela svenska folket (och danskar och finländare) få se slutbudskapet:

Detta program tillägnas minnet av
LENNART ARNSTAD

Budskapet i filmen? Förtryck är fel. Journalistiken står på den svages sida. Var har jag fått detta kall ifrån? Jo, från min unge och väldigt levande far. Tack, pappa.

One Comment

  1. Johan Romin

    Försökte ringa dig men då förstår jag att du var på bio. Fina bilder på ljusen och självklart tillägnar vi programmet till din fina far!

Leave a Reply