Skyll inte på Bush — skyll på folket

mao.jpg

Nyligen intervjuade jag en kinesisk historiker angående det faktum att 50-100 miljoner kineser beräknas ha dödats under Maos välde. Världsrekord i massmord. Historikern dementerade inte siffrorna, men menade att man inte kunde skylla “den store mannen” Mao för händelserna.

Istället menade han att hela det kinesiska folket bar skulden kollektivt.

Detta är naturligtvis fegt skitsnack. Det kinesiska folket hade — och har — inga möjligheter att rösta bort dåliga ledare, som fiaskot Mao. Det har däremot det amerikanska folket.

bush.jpg

Nu pågår diskussionerna om huruvida George W. Bush är historiens sämste amerikanske president (läs på svd.se). Och det är mycket möjligt. Men i så fall genomlider vi — framför allt — det sämsta amerikanska folket genom tiderna.

Okej att Bush lyckades dupera amerikanerna i presidentvalet år 2000. Han kanske till och med fuskade till sig makten, via valen i Florida (om någon minns det). Men trots förbrytelser som koncentrationslägren på Kuba och invasionen av Irak behöll amerikanerna Bush, då denne besegrade Kerry i presidentvalet 2004 (se lysande satirfilm om detta på jibjab.com).

Och nu påstår till och med republikanska amerikaner jag träffat att de “aldrig någonsin röstat på Bush”. Istället tävlar alla om att hata Bush mest. Visst är det synd om amerikanerna att de måste dras med en sådan president. Men det är deras eget fel.

De valde honom i demokratiska val och får nu betala priset för detta.

PS. Som väntat fick jag inget svar på mitt mejl till USA.s ambassadör i Stockholm.

5 Comments

  1. Johan Romin

    Den översta “Johan” är inte jag.
    Jag ogillar Bush lika mycket som Henrik och tror dessutom att han fuskade sig till segern i Florida via sin bror guvernören.
    Det konstiga i svenskanartikeln idag är ett Nixon skulle vara trea efter Roosevelt o Truman. I mina ögon är Clinton och Roosevelt ett och Nixon och Bush hamnar längst ned.

Leave a Reply