Hamas och Israel — goda grannar i framtiden

Peter Löfgren skriver klokt om förhållandet Israel-Hamas i dagens DN. Dock ännu ej på nätet. Samtidigt dök nya Foreign Policy upp i brevlådan, en amerikansk utrikespolitisk tidskrift med betydligt större genomslag än DN.

Det nya numret har temat “The Israel myth”, om vilken man kan läsa:

[…] with time, Hamas has indeed changed. […] The movement has gradually morphed into a hard-line but more pragmatic Islamist organization. A milestone was its decision to participate in Palestinian Authority elections, even though the Authority was born of the Oslo agreements with Israel. In its 2006 election platform, Hamas stressed liberating the land that Israel occupied in 1967, even while insisting that it would not renounce the claim to pre-1948 Israel or Palestinians’ right of return.

Via Foreign Policy kan man alltså ana en uppmjukad amerikansk linje mot Hamas? Ett litet steg mot ett fritt Palestina, inom 1967 års gränser och med Jerusalem som delad Israelisk-Palestinsk huvudstad?

Världen skulle då blir bättre i ett nafs. Problemet som återstår är naturligtvis ockupationsmakten Israel, som måste utsättas för hårt amerikanskt tryck för att backa.

Leave a Reply

Back to Top