Smultronstället — en svensk road movie

smultron.jpg
Ingemar Bergman ger regi åt Bibi Andersson och Victor Sjöström, medan fotograf Gunnar Fischer mäter ljus.

Ikväll kl 19 kan du på TV se den bästa svenska filmen någonsin, alla kategorier: Smultronstället (1957).

En riktig road movie, där den gamle cyniske läkaren Isak Borg (Victor Sjöström) gör en inre resa samtidigt som han åker bil till Skåne. Hans sonhustru (Ingrid Thulin) är den värsta pudding som gått i ett par skor sedan Lauren Bacall visslade i To Have and to Have not 1944. Och rollfiguren Saras (Bibi Andersson) avskedsord till doktor Borg viskar jag varje kväll i mina barns öron, då de somnat:

Du vet att det är dig jag älskar. Idag, imorgon och alla dagar.

För övrigt får man inte veta om Gud finns, trots ett handgripligt teologiskt experiment i frågan. Se filmen så förstår jag vad jag menar. Den går på betalkanalen TV1000 Nordic ikväll. Köp den istället på DVD. Du kommer inte att ångra dig.

ps. Min nästa bok kommer för övrigt att få titel av ett annat Smultronstället-citat: Skyldig till skuld.

Leave a Reply