Dagens depp: Pappaledighet — nej tack

loppan1.jpg
Loppan och jag på Kanariöarna — sånt här missar du om du inte tar pappaledigt.

På måndag börjar jag jobba heltid igen, efter att ha varit hemma med lilla Lo sedan augusti. Nära åtta månaders pappaledighet. Inte för att visa mig duktig, utan för att det är en sådan fantastisk förmån vi åtnjuter i Sverige. Samma sak med Lo som med hennes storebror Movitz.

Att få börja sitt barns liv med att knyta kontakt!

Idag skriver Aftonbladet att medelpappan i Sverige tar ut 58 dagars ledighet. Mest i världen. Inte så konstigt, eftersom föräldraledighet knappt existerar utomlands. Själv har jag skaffat mig en princip när jag — ständigt — stöter på dessa nyblivna föräldrar där pappan “tyvärr inte kan ta ut ledighet fast vi sååååå gärna skulle vilja”. Och så kommer alla dessa lögner: Vi har inte råd, pappan har just börjat nytt jobb, pappan är egenföretagare, vi har köpt villa och “veeeeet du hur mycket vi skulle förlora i pengar om Lars tog ledigt”.

Förut nickade jag förstående, i någon sorts social konvention. Nu säger jag alltid: Ljug inte för mig! Ni har visst råd! Ta ett litet lån om ni har det så förbannat knapert. För det kan alltid vederbörande göra om det gäller att köpa ny bil, ny bostadsrätt, o.s.v.

Jag är egenföretagare. Sälvklart “förlorar” jag pengar på att vara ledig med barnen. Men det skiter jag i. För jag anser att mina barn är viktigare än allt annat: Inklusive kunder, pengar och ny bil. Och du pappa som ändå väljer att inte ta ut pappaledighet. Det är dumt, men du gör vilka val du vill i livet. Fast stå för det! Ljug inte för mig och säg att du “tyvääääär inte kan”.

För det kan du — om du vill.

Leave a Reply

Back to Top