Sicko — och min dubbla olycka 1990

Ã…r 1990 bodde jag i Los Angeles och hade en mycket osannolik dag. Det började med att jag blev påkörd av en bil, då jag färdades på min skoter. Jag fick en rejäl smäll och fick linka hem så gott jag kunde. Väl hemma på sängen tog en gigantisk osynlig hand tag i mig. Den kastade mig ur sängen och ner på golvet. Sånt förvånar — tills jag insåg vad som hände. Jordbävning.

Jag ställde mig i dörröppningen med skräck i blick (där skull eman stå, eftersom väggen erbjuder visst skydd) och såg grannen, lugnt rökande en cigarett. Han tittade på mig, såg min panik och sade den coolaste replik jag någonsin hört:

— Its just a four.

Alltså fyra på Richterskalan. Alltså ingen fara.

Sedan kom jag i kontakt med det ocoolaste i världen. Det amerikanska sjukvårdssystemet. Jag tog mig till en klinik, eftersom jag fått ont av olyckan. De var i början ointresserade av min vård, utan kollada noga upp min försäkringsstatus. Och jodå, jag var ju försäkrad. Då började det! Alla möjliga dyrbara och märkliga undersökningar skulle utföras. Allt för att suga maximalt med pengar av mitt försäkringsbolag. Jag var tvungen att säga stopp.

Hade jag varit oförsäkrad hade de naturligtvis inte ens tittat på mig.

Idag har Michael Moores nya film Sicko premiär, om USA och dess sjukvård. Den har redan startat debatt, eftersom vissa okunniga politiker vill närma det svenska systemet — världens bästa sjukvård — gentemot det amerikanska. Jag vill bara inflika en liten reflexion. Få saker är så kontroversiellt i Sverige som att påpeka att vår sjukvård är bäst i världen. Men detta är ingen åsikt, utan ett påstående som har stöd i forskning.

Min sambo Karin är snart färdig läkare. Hon tog kursen global hälsa och var den som först uppmärksammade mig på professor Hans Roslings vetenskap. Han har jämfört sjukvårdens kvalitet med olika länders rikedom. Sverige ligger i topp angående sjukvård, men det finns ännu rikare länder. Rikast är USA, som har dålig sjukvård (hög barnadödlighet).

Denna forskning blixtrar förbi i följande video med professor Rosling. Den är värd att se av många skäl.

Leave a Reply