Björklund, folkpartiet och knäfallet mot USA

Nye folkpartiledaren Jan Björklund exponeras på ett graverande och för honom djupt bekymmersamt sätt i dagens Brännpunkt i SvD. Håkan Juholt (s), ordförande i försvarsberedningen 2000âÄ“2006, skriver:

Det var lördagen den 23 november 2002 som Jan Björklund gjorde sig själv omöjlig som utrikespolitiker. En blåsig dag med minusgrader i hela landet.

Kent låg etta på Trackslistan med âÄ?FFâÄ? och Madonna kunde fira fjärde veckan på samma lista med âÄ?Die Another DayâÄ?. Men till skillnad från Madonna ville Björklund inte vänta. Han krävde att utrikesnämnden omgående skulle sammankallas för att diskutera USA:s begäran om hjälp i det stundande kriget mot Irak.

Till tidningar och radio gav Björklund beskedet att Sverige bör sända stridande trupp. âÄ?Vi kan inte sitta på läktarenâÄ?, sade Björklund i ett minnesvärt uttalande.

USA deklarerade för världens stater att âÄ?antingen är ni med oss, eller så är ni mot ossâÄ?. De flesta av oss kände stark solidaritet med USA efter terrordåden 11 september 2001. Vi var beredda att ge stöd, men på våra egna villkor och i överensstämmelse med folkrätten.

Björklund valde underkastelse.

Juholt avslutar sin artikel med “jag ber till högre makter att han aldrig ges inflytande över svensk utrikespolitik”. I sammanhanget kan man också påminna sig om folkpartiets stöd till Nazityskland under andra världskriget.

Läs hela Juholts artikel på svd.se.

One Comment

  1. Liza

    Om folkpartiet och Jan Björklund …

    Han har väl lärt sig något sedan dess, Jan B.

    Och han var definitivt inte med på nazitiden, det var andra som styrde då.

    Lillkatten

Leave a Reply