Efter artikel och TV — Kinadebatten vaknar

Den 22 juli publicerade jag en större debattartikel i Aftonbladet, där jag jämförde OS i Beijing nästa år med Berlin-OS 1936:

Ã…r 1936 anlände 150 svenska idrottare till Berlin. De lämnade staden med 21 medaljer, varav sex guld. Vem vet vilka medaljer Carolina Klüft, Therese Alshammar och Christian Olsson tar? I striden för demokrati är Susanna Kallurs och Kajsa Bergqvists prestationer oviktiga. Ni gör som ni vill, svenska idrottare. Men vet också detta: ni har ett personligt ansvar då ni marknadsför diktaturen. Liksom svenska företag som satsar på den kinesiska marknaden. Aldrig kan ni säga âÄ“ varken i dag eller 1936 âÄ“ att âÄ?vi visste ingentingâÄ?.

Nu ser det ut som om debatten tar fart! Madeleine Sjöstedt (fp), kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad, skriver i Aftonbladet under rubriken âÄ?Korten på bordet för IOK-svenskarâÄ?:

Om ett år invigs OS i Peking. När beslutet om att Kina skulle få ordna spelen fattades 2001 var det många som trodde att det skulle leda till betydande förbättringar av situationen för mänskliga rättigheter i Kina. Men Amnesty Internationals rapporter visar att OS istället har förvärrat situationen.

Och idag fullföljde Amnesty International kritiken, här framförd via Svenska Dagbladet:

Tortyr och misshandel, aktivister som hårdbevakas och sätts i husarrest, tidningar som stängs ner och internetanvändare som övervakas. Amnesty riktar nu hård kritik mot Kina – med bara ett år kvar till sommar-OS. “Det finns övergrepp som är direkt kopplade till OS”, säger organisationen till SvD.se.

Hoppas facklan därmed är tänd (läs även dn.se). Min TV-dokumentär om Kina har förresten fått ett överväldigande mottagande. Läs mer på min företagsblogg om detta — och se programmet!

One Comment

Leave a Reply