Världens bästa poplåt genom tiderna?

Mission impossible, jag vet. Men detta är ändå en av mina kandidater till titeln “världens bästa poplåt genom tiderna”. Smalltown Boy med Bronski Beat. Lyssna:

Låten handlar om hur en ung homosexuell man lämnar förtrycket i småstaden för den öppnare storstaden. Lägg märke till skriket i början av låten. Både ett skri av smärta efter förnedringen och förtrycket och misshandeln som varit. Men också ett frihetsskrik inför framtiden. Håret reser sig på mina armar.

Trots att jag själv inte är homosexuell känner jag igen mig i skriket. De yngre tonårens hemskheter verkar ganska universella. “Pushed around and kicked around I was a lonely boy.” Med andra halvan av tonåren kom befrielsen, självförverkligandet och livsmodet.

Kort sagt: Vilken jävla bra låt!

ps. Är Youtube-klippet ovan svårladdat finns en version med sämre kvalitet här.

Leave a Reply