Kinesiskt utspel i Japans parlament

Kinas premiärminister Wen Jiabao har hållit ett anförande — i Japans parlament. Något av en historisk händelse, inte minst då talet till stor del handlade om historia.

Kina och Japan har nämligen ett mycket spänt förhållande angående Japans ockupation av kinesiskt territorium 1937-45. Detta har jag skrivit om tidigare på denna blogg. Japan har visserligen bett om ursäkt ett antal gånger, men ändå sade Wen Jiabao nu:

Japan’s invasions caused tremendous damage to the Chinese. The deep scars left in the hearts of the Chinese people cannot be described.

Risken är nämligen att Japans premiärminister, liksom sin företrädare, kommer att besöka det högst kontroversiella Yasukuni-monumentet över fallna soldater. Det är också sant att Japan (liksom axelmakten Finland) har mycket svårt att förhålla sig ärligt till sin historia. Inte minst gäller detta Japans fruktansvärda massaker i Nanjing 1937.

nanjing.jpg
Offer från Japans massaker i Nanjing 1937.

Läs mer om Wen Jiabaos tal på BBC:s webbplats.

One Comment

Leave a Reply