Ryska muskler, kriminellt krig och folkrätt

Det kriminella ryska fälttåget mot Georgien verkar ha passerat sin hemskaste fas. BBC skriver:

Russian President Dmitry Medvedev has ordered an end to military operations against Georgia, the Kremlin says.

DN fyller på:

Rysslands president Dmitrij Medvedev beordrade på tisdagen att stoppa den militära operationen i Georgien.
– Jag har fattat beslut om att avbryta operationen för att tvinga de georgiska myndigheterna till fred, sade han enligt Interfax.
Så är vi åter i 1940, ett år då Sovjetunionen kunde ockupera de baltiska staterna utan risk för vedergällning. Baltikum låg ju i den sovjetiska intressesfären, enligt Molotov-Ribbentrop-avtalet med Nazityskland. År 2008 kan Ryssland ostraffat anfalla Georgien — trots FN, internationell rätt och beklaganden från väst. Anledningen är densamma. Georgien ligger i den ryska intressesfären, enligt de oskrivna reglerna om hur världen är uppdelad.

All utrikespolitik handlar egentligen om inrikespolitik. Nu kan den nye ryske presidenten Medvedev åtnjuta respekt angående att vara “en stark man” i hemlandet. Den ryska björnen har lärt sig ryta, och nu handlar det inte om Tjetjenien utan om kriminellt anfallskrig mot en självständig stat.

Visst kompliceras sitautionen av hur respektive land uppfört sig. Men — som vanligt — måste man lyfta blicken. Och då ser vi återigen 1900-talets tragedi lysa oss i ögonen. Folkrätten är de facto satt ur spel. Stormakten kan agera hur den vill i lokala konflikter. Vare sig det handlar om USA i Irak, Kina i Tibet eller Ryssland i Georgien.

Samtidigt som Sverige väljer att avskaffa det militära försvaret.

Leave a Reply

Back to Top