Jag är här med en sladd, sa han

 slas1.jpg

Att aldrig ha läst Slas! Vilken lycka. Då har man en fin upplevelse framför sig i livet.

Och nu är han död. “För mig rämnar hela Sverige några ögonblick”, skriver Jonas Thente i DN — och jag blir glad över att redaktionen låter denne begåvade medarbetare skriva runan.

Han förstår Stig Claesson.

Som första repliken i På palmblad och rosor från 1975. “Jag är här med en sladd, sa han.” Proppen Oskarsson på besök hos den stumma, lama kärringen som ligger övergiven i ett torp i skogen. “Sladden, sa han. Jag är här med sladden. Ni beställde den för länge sedan och nu är jag här med den.” Boken är en resa genom vemodet till det oundvikliga slutet. En Shakespearetragedi på svenska landsbygden och det fungerar. Blir till stor konst och ett stort författarskap. Så stort att till och med Janne “Loffe” Carlsson gör ett bra skådespelarjobb i TV-filmatiseringen från 1976.

Oskarsson tog katten i nackskinnet och kastade ut honom.

Gillar du inte den friska luften, sa han.

Sen körde han söderut.    

“I want my fresh air mixed with tobacco”. Det säger Humphrey Bogart aldrig i Sierra Madres skatt. Jag har kollat, Slas!

ps. Andra Slastips: Blå måndag (novellsamling, bra förstabok att läsa som intro till denne författare), En vandring i solen (även den bra filmatiserad med Gösta Ekman i huvudrollen) eller varför inte Slas egenhändigt illustrerade sagor? Du hittar mycket på antikvariat.net.

Leave a Reply