Regeringen och vår gemensamma överlevnad

Oavsett om man är höger eller vänster kan man beklaga en sak med Sverige. Här tror regeringen och dess partier att det är allmänt höger att prioritera bort miljöfrågor. Att bry sig om planeten och vår överlevnad ses som en del av “den röd-gröna röran”, för att tala med Carl Bildt.

Just hemkommen från USA kan jag berätta att sådan är inte högern over there.

Det mest kända exemplet är Arnold Schwarzenegger, republikansk guvernör i Kalifornien. Hans delstat stämmer de största biltillverkarna (och en knippe energiproducenter) för växthuseffekten.

Likadant med de republikaner jag träffade i Washington DC. De skäms över USA:s (läs: Bushs) hållning gentemot Kyoto och vill beskatta konsumtion av bensin, olja och kol. Hårt. Försök säga det till Reinfeldt.

Men när USA kommer igång komer de igång med besked. Läs vad bloggen Det progressiva USA skriver:
http://www.usablogg.org/2006/11/16/kaliforniens-grona-energi/

Läs även vad min vän Johan Romin så klokt skriver om Stockholms trängselskatt, som folket röstade ja till men som vi ändå blivit snuvade på i en antidemokratisk kupp:
http://historieblogg.blogspot.com/2006/10/jag-tror-vi-kommer-bli-lurade.html

ps. Ã… andra sidan uppför sig delar av den svenska miljörörelsen som om inget hänt sedan 1979. Man fortsätter motarbeta det som kan rädda oss undan växthuseffekten — kärnkraften.

Leave a Reply

Back to Top