En liten bok om spel

[2000-05-11]

A computer game about nothing

Henke annan babblar

Det är en modern spelklassiker som har fötts. Underbara dataspelet The Sims är en människosimulator. I korthet går den ut på att befolka ett hem med människor och sedan guida dem genom vardagens skeenden.

Det kan vara ett ensamhushåll, ett par eller en familj. Människorna i spelet äter mat, går till jobbet, duschar, grälar, har grillfest, städar, diskar, tapetserar, pussas, tittar på teve eller tömmer soporna. Inget dödande eller häftiga medeltida äventyr - bara vardag.

Jag kan för mitt liv inte begripa hur det kan vara så in i baljan roligt att spela The Sims. Man gör ju ändå samma saker som i vanliga livet, fast på en dataskärm.

Men faktum är att jag och tiotusentals andra (det har på kort tid sålts i 20 000 exemplar bara i Sverige) fastnade direkt. Första kvällen med The Sims blev en hel natt. Jag satt framför datorn till klockan fem på morgonen, varpå jag tvingade mig själv i säng. Efter ett par experimentmänniskor gjorde jag en digital variant av mig och min flickvän. Bara för att se hur det gick.

Själv är jag egen företagare med kontor i hemmet. Så dataspels-Henrik fick bli hemmaman. Av någon anledning ville dataspels-Karin bli yrkesmilitär - det gick bra för henne. Hon blev snabbt befordrad. Hushållet klarade sig gott på Karins lön, vi gjorde huset större (byggde till ett sovrum) och köpte ny soffa. Jag pysslade om hemmet på dagarna - diskade, städade och tittade på teve med grannen (som jobbade natt). Karin kom hem vid fyratiden på eftermiddagen. Då spelade vi basket ihop och kramades. Ibland blev Karin sur. Då fick jag inte dela säng med henne, utan blev tvungen att sova i i soffan.

Till historien hör att jag spelade The Sims hemma hos min kamrat Olle. Idag fick jag ett mejl från honom. "Jag har gift mig med Karin. Hon har flyttat in och vi har en son, Lill-Henke. Sorry, men sånt e livet, loser. "

Den vidriga människan har kapat min flickvän!

Och gjort henne med barn!

En mindra skojig detalj med The Sims är begränsningarna. Det verkar inte vara möjligt att skapa homosexuella par. Jag försökte. Ben och Gunnar, hette de. Men de vågade inte sova i samma säng om nätterna.

Varför är då The Sims en sådan stormande succé?

Om man tar målgruppsbiten först. I alla år har spelmakare försökt skapa dataspel som även appellerar till kvinnor. Det har blivit fiaskon - gulliga mjukisvarelser som ska sminka sig, osv. Kvinnor är inte mesar, men det begrep man inte. The Sims spelas lika mycket av kvinnor som av män. Kanske mer av kvinnor.

Ett spel som tar fasta på vår neurotiska vardag och relationer är könsneutralt.

Det här är ett dataspel för Seinfeld-generationen. Vi som älskar att diskutera våra larviga småbekymmer i timtal över kaffekoppar älskar även The Sims (varpå vi kan diskutera våra små dataspelsmänniskor över kaffekopparna efteråt, och därmed fika dubbelt så länge). Seinfeld hade devisen "a tv-show about nothing" och The Sims är på samma sätt "a computer game about nothing". Genialt är bara förnamnet.

Konstigt nog finns ännu ingen nätspelsmöjlighet i The Sims. Men det kommer, var så säker. Tänk bara! Att koppla ihop sig några stycken och leva ett låtsasliv ihop - som en enda stor familj, bokstavligt talat.

En annan del av fenomenet The Sims är... religös?

Bakom spelet står spelmakarföretaget Maxis, vilka tidigare gjort spelet Sim City, där man byggde upp en stad. Med vägar, hus, industrier och så vidare. I dessa städer fanns tidningar, som innehöll skojiga artiklar. En av artiklarna var skriven av en filosof i dataspelet. Filosofen hävdade att mänskligheten bara existerade som invånare "i ett gudomligt väsens dataspel". Roligt!

På senare år har filmer med ungefär det här innehållet avlöst varandra. Mest känd är The Matrix, där det visar sig att hela jorden bara är ett enda stort dataspel.

Nå! Om mina små människor i The Sims bara finns som dataspelsexistenser - hur skulle de då uppfatta mig? Som Gud? Och är jag och min omvärld i vår tur bara en del av något annat dataspel? Är Gud en finnig tonåring i ett pojkrum i en annan dimension? Vad händer om han slår av datorn?

Kommer jag då att upphöra exister... (klick)


startsida

om boken

länkar

arkivtill sidtopp