JAS-Gripen och den nya världsordningen

 gripen_tunnan.jpg
Gripen och Flygande tunnan. Kanske bara symboler för neutralitet. Men symboler behövs!

Regeringen vill rusta upp 31 Gripenplan,  skriver E24 idag. En fortsatt satsning på ett kontroversiellt projekt. Men jag tror det är ett nödvändigt projekt, av flera skäl. Dels är denna makalösa högteknologiska kraftprestation som Sverige manifesterar i sina stridsplan mycket bra för svensk industri. Gripenplanen resulterar i Sony Ericsson-telefoner och ett kvalificerat svenskt yrkeskunnande — avgörande i vår globaliserade värld.

Men det är inte det viktigaste.

Världen behöver alternativ till amerikanska F16-plan. Att köpa amerikanska vapensystem som stridsplan är att bli en del av den amerikanska världsmakten. Svenska JAS innebär att det finns ett val. Jag vet mycket väl hur många komponenter i JAS som är amerikanska, ändå är själva symbolen viktig. Rent av avgörande.

One Comment

Leave a Reply